Uzicki IRCeri

Uputstvo za korisnike kanala #uzicani

Namena ovog kanala je da se ljudi iz užičkog kraja i drugi zainteresovani međusobno upoznaju i druže u prijatnoj atmosferi. Kako bi smo to ostvarili moamo ustanoviti neke norme ponašanja koje očekujemo od svih posetilaca kanala.

Prema svim drugim posetiocima kanala ponašajte se uljudno i sa dužnim poštovanjem. Budite kulturni, nemojte psovati i koristiti rečnik koji neko drugi od posetilaca može smatrati neprimerenim

Nemojte izazivati ni učestovati u svađama, uznemiravanju, pretnjama, vređanju, ponižavanju, sramoćenju, klevetanju i nipodaštavanju drugih korisnika, kao ni u širenju međunacionalne, rasne, verske ili bilo kakve druge netrpeljivosti. Ukoliko se nađete u sred ovakve diskusije najbolje je da se jednostavno isključite iz diskusije i eventualno skrenete pažnju nekom od operatera na problem. Isključite se iz diskusije čak i ako je to u tom trenutku na vašu štetu i tražite da operator reguliše neprihvatljivo ponašanjena kanalu. Ukoliko želite da nastavite diskusiju, pređite sa sagovornicima na privatni kanal. Ako se uključujete u sukobe rizikujete da operatori i vaše ponašanje sankcionišu bez obzira ko je pri počeo sukob i ko je uopšte u pravu u celom sukobu. Posao operatora je da regulišu svako neprihvatljivo ponašanje na kanalu bez obzira ko je u pitanju.

Nemojte ostavljati komercijalne reklame kao ni promovisati druge kanale, irc servere ili mreže. Nemojte pozivati korisnike na kanalu da se pridruže nekom drugom kanalu ili mreži. Ne smatra se reklamom ako u toku razgovora nekome date konkretnu informaciju ali samo jednom i samo ako to nije u promotivnom tonu.

Nemojte na kanalu ostavljati bilo kakve informacija nelegalnog karaktera i nemojte propagirati bilo kakve nelegalne aktivnosti.

Nemojte zatrpavati kanal preobimnim sadržajima koji ometaju normalnu komunikaciju (flood). Nemojte ono što pišete seckati u mnogo kratkih replika igledajte da u jednoj replici date zaokruzenu misao. Pisanje po jedne reči u svakom redu smatra se zatrpavanjem kanala.

Nemojte bespotrebno korsititi mogućnost bojenja slova. To je namenjeno za posebne situacije kada je nešto potrebno naglasiti. Naročito nemojte pisati velikim slovima. Koristite velika slova onako kako je po pravopisu. Kada pišete tekst velikim slovima to se tumači kao vikanje i nepristojno je.

Nemojte koristiti skripte koje automatski salju neki sadržaj na kanal. Nepristojno je. To obuhvata skripte koje automatski pozdravljaju korisnike kada uđu na kanal, skrišptove koji prikazuju koju muziku slušate i slično. Nikako nemojte koristiti skripte koje svakome ko uđe na kanal šalju privatnu poruku.

Nemojte se lažno predstavljati kao neko drugi sa kanala. Ako želite da onemogućite da se neko lažno predstavlja kao vi korsitite NickServ.

Nemojte od operatora tražiti da vam daju status operatora. Način kako se postaje operator naći ćete u Uputstvu za operatore. Operatori najćešće i nemaju dovoljna ovlašćenja da drugima daju status operatora.

Ispoštujte ono što od vas operatori traže da uradite, čak i ako mislite nisu u pravu. Operatori imaju ovlašćenja da regulišu probleme na kanalu i ako od Vas traže da nešto uradite (ili ne uradite) morate im izaći u susret. Pogledajte Uputstvo za operatore kako bi ste znali šta je posao operatora i koja su im ovlašćenja. Ako mislite da je neki operator pogrešno postupio nemojte se sa njim raspravljati već se obratite superoperatorima.

Ova pravila su pre svega smrnice kako treba da se ponašate. Na knalu ne važi policijska atmosfera i nećete biti opominjani za baš svako kršenje pravila ali ko pretera moraće trpeti posledice.

Imajte u vidu i da je IRC prilično otvoren medijum kome je lako pristupiti i to anonimno. Pretpostavite da se na kanalu mogu pojaviti i zlonamerne osobe te nemojte olako davati svoje lične podatke a pre svega email, brojeve telefona i tačnu kućnu adresu ili svoju IP adresu.

Obavezno pogledajte i ostala uputstva na prezentaciji, jer će vam biti od koristi.

UziceNet: Užički IRCeri

www.uzice.net

Tekstovi, fotografije i ostali sadržaj su zaštićeni autorskim pravima. Umnožavanje nije dozvoljeno.