Uzicki IRCeri

Uputstva: Korišćenje NICKSERV-a za zaštitu nadimaka

Pripremio: Infected Mushroom

 

Da li vam se nekad dešavalo da dođete na chat, a da vam je neko zauzeo nadimak? Jeste? E pa onda pogledajte šta treba da uradite da biste to sprečili.

Pre svega da objasnim zašta služi nickserv. To je IRC servis koji se koristi za registrovanje nadimka čime se sprečava da ga drugi ne koriste. Nickserv NIJE NAMENJEN da biste krali tudje nadimke i prisvajali ih već da svoj jedinstveni nadimak obezbedite i da ga zaštitite od drugih da ga ne koriste. Sledeće komande će vam biti potrebne da biste registrovali nadimak i zadržali ga za sebe.

Nickserv se koriti tako što mu se šalju komande na isti način kao što se kuca tekst u chat-u. Nickserv komande započinju sa naredbom /nickserv ili skraceno /ns iza koje sledi niz parametara.

Komande za nickserv:

Registracija nicka

Ako ste vec izabrali željeni nadimak onda uradite sledece da biste ga registrovali:
/nickserv register lozinka email

- Primer:
/msg nickserv register trg milos@ptt.yu

Ovde smo uzeli da je trg lozinka korisnika a milos@ptt.yu je naravno njegov e-mail. Možete izabrati bilo koju lozinku za registraciju nicka. Morate paziti na jednu stvar koja ume da bude veoma nezgodna. Ta stvar se desi ako ne dolazite na chat 30 dana. Ako se ne pojavite nijednom na bilo kom kanalu u roku od 30 dana vas nadimak ce biti izbrisan.

Indetifikacija nicka

Završili ste sa registracijom nadimka i sada hoćete da isprobate da li je sve proteklo kako treba. Da bi ste proverili da li je sve u redu, a ujedno i indetifikovali registrovani nadimak ukucajte sledeću komandu u bilo kom prozoru:

/msg nickserv identify lozinka

- Primer:
/msg nickserv identify trg

uzicanin je sada vec registrovani nadimak, a trg je odabrana lozinka korisnika. Samo morate paziti da u roku od 1 min. unesete indetifikaciju. Ako ne uspete ili zaboravite da za to vreme indetifikujete nadimak automatski ce vas server diskonektovati sa kanala.

“Ubijanje” duhova

Registrovali ste nadimak, identifikovali ga i zadovoljni ste poslom koji ste uradili. Otisli ste sa chata jer ste imali nekog posla i kada ste obavili taj posao proslavljate ga sa malo ćaskanja. Dolazite na odabrani kanal i vidite da vam je neko zauzeo nadimak. Primetićete da ne možete da stavite nadimak koji ste prethodno registrovali. Morate odabrati neki drugi, privremeni, nadimak dok ne oslobodite svoj. Da ne biste čekali minut( toliko je potrebno da se uljezu automatski oduzme pravo na nadimak) možete ukucati sledeću komandu da biste izbacili uljeza. Ova komanda se takođe može koristiti i ako vam slučajno pukne veza (što se veoma često događa kod naših provajdera), a vaš nadimak ostane na kanalu. Zato se ova komanda i zove ghost (duh, iluzija). Kucajući ovu komandu oslobađate zarobljeni nadimak:

/msg nickserv ghost nadimak lozinka

- Primer:
/msg nickserv ghost uzicanin trg

Kada ste ovo uradili ponovo stavite svoj nadimak i uživajte u chatu.

Oslobađanje nicka od nickserv

Pomenuo sam ranije da kada vam neko ukrade nadimak može da uživa u njemu samo kratki vremenski period tj. 1 min. Posle tog vremena automatski mu se oduzima vaš nadimak i on je primoran da stavi neki drugi ili da ukrade još nečiji. Jedina mana kod ovog automatskog oduzimanja nadimka je ta što nadimak ostaje zarobljen izvesno vreme. Nije slučaj kao kod ghost komande da nadimak ostane na kanalu, već se ne vidi. Kada pokušate da stavite svoj nadimak, ako je ovakav slučaj, prikazaće vam se sledeća poruka, npr. “Nick uzicanin već neko koristi” Tada se primenjuje ova komanda:

/msg nickserv release nadimak lozinka

- Primer:
/msg nickserv release uzicanin trg

Ako ste uradili sve kako treba pojaviće vam se sledeća poruka:

-NickServ- Services' hold on your nick has been released. Oslobađanje nadimka može obavljati samo osoba koja zna lozinku.

 

NAPOMENA: Ako vam ovo sto sam objasnio nije dovoljno dobro ili biste zeleli i vi jednoga dana da napisete uputstvo onda jednostavno ukucajte komandu: /ns help i uz vaše umeće engleskog jezika sami naučite kako se sve ovo radi?

UziceNet: Užički IRCeri

www.uzice.net

Tekstovi, fotografije i ostali sadržaj su zaštićeni autorskim pravima. Umnožavanje nije dozvoljeno.