Uzicki IRCeri

Uputstva: Instalacija i podešavanje programa mIRC

Pripremio: ue-mladen-84

 

Gde naći i kako downloadovati mIRC?

Program možete naći na sajtu www.mirc.com u download sekciji, ali kako se ne bi preterano trudili da tražite tamo neke download sekcije potrudio sam se da ceo ovaj posao bude rešen sa par kliktanja miša. Dakle, sve što treba da uradite jeste da se konektujete na Internet i pritisnete jedan od donjih linkova.

http://mirc.blueplanet.cl/mirc603.exe
http://mirc.eon.net.au/mirc603.exe
ftp://ftp.headoff.com/Software/mIRC/mirc603.exe
http://mircs.hit.bg/mirc603.exe
http://mirc.bigchief.dk/mirc603.exe
http://www.webmok.dk/mirc/mirc603.exe
http://mirc.estnet.org/mirc603.exe
http://www.countline.dk/mirc/mirc603.exe
http://webperso.easynet.fr/mirc/mirc603.exe

Malo se strpite i uskoro bi trebalo da se otvori prozorčić gde će te izabrati gde želite da se program skine. Potvrdite na Save i sačekajte koliko treba da se mIRC downloaduje. I..... to je to! Skinuli ste mIRC!


Kako instalirati mIRC?

Ništa lakše! Pokrenete instalaciju klitanjem na ono što ste upravo downloadovali, a što nosi naziv mirc603.exe. Sada pratite uputstva i uglavnom pritiksate Next, sve dok ne dođete do dela kada treba da izaberete gde će se vaš mIRC nalaziti. Uobičajeno je da to bude C:\Program Files\mIRC, pa savetujem da tako i ostavite. Sad idete na INSTALL i gotovo...


Kako pokrenuti mIRC?

Pratite sledeću putanju:
My Computer--> Hard Disc[C:]--> Program Files--> mIRC--> mirc.exe.
Mirc je sada uključen a naš sledeći korak je njegovo podešavanje.


Kako podesiti mIRC?

U ovom koraku nije nam cilj da bilo kako podesimo naš ircerski program već treba da to učinimo tako da nas on baci na jedini pravi užički kanal a to je #UZICANI.

Zato pažljivo sledite dalja uputstva.

Kada ste pokrenuli program po uputstvu iz prošlog koraka sve što treba da uradite jeste da kliknete na meni File, i odatle izaberete Options. Dobijate nešto što liči na sliku ispod.


Na ovom mestu ćemo izvršiti sva podešavanja koja će vam biti potrebna da bi se prvi put konektovali na užički kanal. Za sada nam je to jedini cilj i neću zalaziti u neka detaljna i komplikovanija štelovanja.

Dakle, prvo pritisnete na Add dugme koje je na slici zaokruženo crvenom bojom. Kliktanjem na ovo dugme otvara se prozorčić gde se podešava server.

Ono što je vaš zadatak sada jeste da se postarate da sve bude kao na slici sa desne strane. Znači, ukucajte Krstarica tamo gde piše Description, a irc.krstarica.com tamo gde piše IRC Server.

Sada to potvrdite tako što kliknete da Add.

Bićete vraćeni na predhodni prozorčić koji će sada izgledati kao na slici ispod.

Primetite da je sa padajuće liste reč krstarica automatski izabrana!

Ako nije, vi to treba ručno da uradite!

Sada ide lakši deo (a ovo dosad je bilo teško :))...

U polje koje je na slici levo zaokruženo plavom bojom treba da upišete vaše podatke. Naravno, ne morate da upisujete vaše pravo ime i prezime kao ni e-mail adresu ali Nickname treba da bude jedinstven. Možda se dogodi da je vaš željeni nick već neko upotrebio tako da mogu da budu komplikacije i zato je preporučljivo da kao nickname upišete nešto originalno. To ostaje na vama. Alternativa je u slučaju da neko već poseduje vaš cenjeni nadimak.

Sve što sada treba da uradite NIJE DA PRITISNETE OK nego Connect to IRC Server!!

Znači kliknete na Connect to IRC Server!

Konekcija bi trebala da se izvrši bez problema, a ukoliko ima problema, a vi ste sve po uputstvu radili onda je problem do NJIH, a vi probajte ponovo kasnije.

Kada se izvrši konekcija potrebno je da kucate: /join #uzicani baš kao što je prikazano na slici ispod.

Sada čestitajte samom sebi na urađenom velim poslu i na novoj tituli IRCER/IRCERKA!!!

UziceNet: Užički IRCeri

www.uzice.net

Tekstovi, fotografije i ostali sadržaj su zaštićeni autorskim pravima. Umnožavanje nije dozvoljeno.